Inflatie daalt op Sint Eustatius en Saba

In het tweede kwartaal van 2023 waren consumentengoederen en -diensten op Bonaire 4,6 procent duurder dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal was de inflatie 4,5 procent. Op Sint Eustatius stegen de prijzen op jaarbasis met 3,3 procent in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal was dit 8,0 procent. Op Saba was de inflatie in het tweede kwartaal 5,2 procent. Een kwartaal eerder was dit 7,0 procent. Dit meldt het CBS op basis van de consumentenprijsindex Caribisch Nederland.

Centraal Bureau voor de Statistiek
G1-NL

Prijzen stegen op Bonaire met 1,9 procent ten opzichte van vorig kwartaal

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023 stegen de prijzen op Bonaire in het tweede kwartaal met 1,9 procent. Deze stijging wordt met name veroorzaakt door een stijging van de huren en de prijzen van nieuwe en tweedehands auto’s. Verder stegen de benzineprijzen dit kwartaal met 4,9 procent ten opzichte van vorig kwartaal.

De prijzen voor voedingsmiddelen stegen in het tweede kwartaal met 1,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Prijzen voor verse groenten daalden met 5,5 procent.

Op Sint Eustatius daalden de prijzen met 0,8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023

Consumentenprijzen op Sint Eustatius daalden in het tweede kwartaal van 2023 met 0,8 procent ten opzichte van het vorig kwartaal.

De prijzen van kleding  en schoeisel stegen dit kwartaal met 4,2 procent. Meubelen daalden in prijs met 7,4 procent. De benzineprijzen daalden met 3,7 procent. Daarnaast laat personenvervoer door de lucht een prijsdaling zien van 8,2 procent.

Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken waren het afgelopen kwartaal 0,8 procent duurder dan in het eerste kwartaal. Brood was 5,0 procent duurder. Opvallend was de daling van de prijs voor eieren: deze daalde met 37,9 procent.

Prijzen op Saba 1,1 procent hoger dan vorig kwartaal

Op Saba waren consumenten in het tweede kwartaal van 2023 gemiddeld 1,1 procent duurder uit in vergelijking met een kwartaal eerder. De prijzen van kleding en schoeisel stegen met 4,2 procent en vliegtickets waren 17,0 procent duurder.  Producten voor het onderhoud van de woning daalden in prijs met 9,2 procent ten opzichte van het vorig kwartaal.

De prijzen voor voeding en alcoholvrije dranken stegen met 1,2 procent in het afgelopen kwartaal. Kip was in het tweede kwartaal 9,4 procent goedkoper en rundvlees was 6,3 procent goedkoper dan een kwartaal eerder. Chocola was 9,8 procent duurder.

G2-NL

Voorlopige cijfers

De cijfers over het tweede kwartaal van 2023 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het derde kwartaal van 2023.

Bronnen:

StatLine - Caribisch Nederland

https://opendata.cbs.nl/CBS/nl/dataset/84046NED/table?dl=BFA9

https://www.webbonaire.com/2022/10/28/verlaging-tarieven-elektriciteit-web-bonaire/