Promotieteam 'Guana Chat' in actie op de scholen van Bonaire

De afgelopen weken is het promotieteam van Guana Chat op bezoek geweest bij alle basisscholen om de leerlingen over Guana Chat te informeren. Guana Chat is een telefonische hulplijn bedoeld voor alle Bonairiaanse kinderen en jongeren in de leeftijd van 8-21 jaar. Bellen naar Guana Chat is gratis en anoniem. Kinderen en jongeren kunnen Guana Chat bellen om te praten over allerlei onderwerpen.

Guana Chat Team

De Guana Chat hulplijn is een samenwerkingsverband tussen de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), de openbare lichamen BES en de kindertelefoon op Aruba ('Telefon pa Hubentud'). De mentoren die de telefoon opnemen zijn getrainde vrijwilligers op Aruba waar de kindertelefoon al 25 jaar bestaat. Zij kennen dus onze jongeren niet en daardoor is de anonimiteit van de jongeren die bellen geborgd. Deze Arubaanse mentoren spreken 4 talen. De preventiecoördinatoren van Sentro Akseso Boneiru hebben hen uitgebreide culturele voorlichting gegeven over onder andere onderwijs en de tradities van Bonaire. Jongeren kunnen bij Guana Chat terecht met al hun vragen, uitdagingen en problemen. Of alleen om een babbeltje te maken!

Staatssecretaris Van Ooijen (VWS):

"Het is mooi dat de hulplijn er nu op alle Caribisch Nederlandse eilanden is. Het is erg belangrijk dat kinderen en jongeren een plek hebben waar ze terechtkunnen met hun zorgen en vragen. Een luisterend oor komt soms als geroepen."

Het gratis telefoonnummer 918 is dagelijks tussen 2 en 6 uur 's middags bereikbaar. Op de website http://www.guanachat918.com is meer informatie te vinden over de hulplijn en de verschillende onderwerpen die kinderen en jongeren graag willen bespreken. Het promotieteam van Sentro Akseso Boneiru en ZJCN is in de afgelopen weken langsgegaan bij groepen 5 tot 8 van de basisscholen om kinderen te vertellen over de hulplijn en de website waar ze meer informatie kunnen vinden. De ouders hebben via de scholen een brief met informatie over deze hulplijn ontvangen. Het gratis telefoonnummer is beschikbaar voor Bonairiaanse nummers van Digicel en Flow. Klanten van andere providers kunnen nog niet gebruik maken van deze gratis dienst. Zij sluiten op een later tijdstip aan.

Op 8 juli sluit Guana Chat aan bij het Buki di Pret event van Sentro Akseso Boneiru. Dit event voor basisschoolkinderen is bij het Sentro di Bario van Tera Kora en heeft stands over gezondheid met spelletjes, shows en nog veel meer. Guana Chat zal daarbij aanwezig zijn met een fotobord, informatie en sleutelhangers om uit te delen. De jongeren kunnen samen met het promotieteam bellen met Guana Chat om een eerste gesprek te voeren over een onderwerp naar eigen keuze.

Het event is van 15.00 uur tot 17.00 uur op zaterdag 8 juli.