Succesvol bezoek DUO aan Caribisch gebied

De onlangs afgeronde najaarscampagne van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in het Caribisch gebied was een groot succes. Naast het openen van tijdelijke servicekantoren waren er voorlichtingsbijeenkomsten, webinars en was er hulp op maat bij betalingsproblemen. En voor het eerst werden alle zes de eilanden in het Caribisch gebied aangedaan in één campagne.

DUO - Bezoek de Antillen

De bezoeken voorzien duidelijk in een behoefte. Ten opzichte van de gecombineerde najaar campagne 2021 en de campagne van het afgelopen voorjaar zijn er ongeveer de helft meer bezoekers geweest. De uitgebreide media aandacht voor en tijdens de campagne heeft hierbij zeker geholpen.

Aankomende- en oud-studenten

Voor aankomende studenten waren er drukbezochte bijeenkomsten waar ze, samen met hun ouders, alles te horen kregen over studiefinanciering en andere zaken die zij moeten regelen in Nederland.

Voor oud-studenten waren er bijeenkomsten met uitleg over de mogelijkheden van het aanvragen van een draagkrachtmeting, het lokaal terugbetalen en wat te doen bij betalingsproblemen. Bij de open balie op de servicekantoren werd men onder andere geholpen met het aanvragen van een draagkrachtmeting. De Belastingdiensten op de verschillende eilanden waren hierbij heel behulpzaam door na het bezoek te zorgen voor de snelle aanlevering van de noodzakelijke inkomensverklaringen aan de oud-student, zodat dit als bewijsstuk direct meegestuurd kon worden bij de aanvraag.

Speciale aandacht was er dit jaar voor het gebruik van Mijn DUO. Oud-studenten kunnen na inloggen met een DigiD hun gegevens en berichten inzien via Mijn DUO. Zo zijn ze niet meer afhankelijk van de postbezorging. Als oud-studenten geen toegang (meer) hebben tot Mijn DUO, kunnen zij door het aanvragen van een (nieuwe) DigiD weer online hun zaken met DUO regelen.

Net als in voorgaande campagnes bood DUO weer hulp op maat bij betalingsproblemen. Bij de servicekantoren konden oud-studenten een afspraak maken om tot een maatwerkoplossing te komen voor betalingsachterstanden.

Mooie cijfers

In de periode tussen 31 oktober en 9 december werden alle zes de eilanden bezocht. In die periode zijn er 1450 bezoekers bij de open balie geweest. In vergelijking tot de vorige bezoeken flink meer.

Tijdens de najaarscampagne 2021 (Aruba en Curaçao) waren er 718 bezoekers en tijdens de voorjaarscampagne 2022 (Sint Maarten, Saba, Sint Eustatius en Bonaire) waren er 326 bezoekers.

Er werd zeer positief gereageerd op de tijdelijke servicekantoren. Voor het eerst waren er een keer per week ook avondopenstellingen die goed werden bezocht en in een behoefte lijken te voorzien. De mini campagne om mensen met inlogproblemen weer gebruik te kunnen laten maken van Mijn DUO heeft duidelijk effect gehad.

Ook komend jaar staan er weer campagnes in het Caribisch gebied op de agenda.