Tweede screeningsronde baarmoederhalskanker start maandag op Sint Eustatius

Dit jaar worden vrouwen van 50 tot 60 jaar op Sint Eustatius uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. In de eerste rondezijn er 49 vrouwen gescreend. De tweede screeningsronde vindt plaats van maandag 29 augustus tot 2 september. Het bevolkingsonderzoek  baarmoederhalskanker is de eerste van drie screeningsprogramma's die op Sint Eustatius worden gestart. De screening wordt uitgevoerd door de Public Health Prevention Clinic in samenwerking met de Stichting Gezondheidszorg Sint Eustatius en het RIVM.

Baarmoederhalsonderzoek

Vrouwen hebben er baat bij

Wereldwijd staat baarmoederhalskanker op de vierde plaats van de meest  voorkomende soorten kanker bij vrouwen. De screening spoort HPV en afwijkende cellen op. Vroege opsporing maakt behandeling en preventie van latere ontwikkeling van kanker mogelijk. Daarom is deelname aan de screening zo nuttig en belangrijk.

Dokter Courtar, Gynaecoloog zegt: “De gedachte om jezelf te laten screenen op kanker kan eng zijn. Maar belangrijk om te weten is dat in een normale populatie een abnormale testuitslag gemiddeld 10 tot 15 jaar duurt voordat het zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker. Dus door nu te testen en een mogelijke afwijking in een vroege stadium te detecteren, kan ik een redden.”

Dankzij de goede samenwerking tussen het RIVM, de Public Health Prevention Clinic en de Stichting Gezondheidszorg Sint Eustatius wordt het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker nu structureel uitgevoerd. De systemische aanpak zal bijdragen aan gezondheidswinst voor de inwoners van Sint Eustatius.

Tweede ronde start op 29 augustus 2022

Het doel is om alle vrouwen van Sint Eustatius tussen de 30 en 60 jaar de kans te geven om deel te nemen aan het onderzoek. Dit jaar worden vrouwen tussen de 50 en 60 jaar uitgenodigd om deel te nemen. Vrouwen die nog geen uitnodiging hebben ontvangen en in de leeftijdscategorie vallen, kunnen ook zelf een afspraak maken. Dit kan door tussen 8.00 en 17.00 uur te bellen met de Public Health Prevention Clinic op +599 318 2891 of met Shanna Mercera-Gibbs op +599 318 5147.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website rivm.nl/bvocn of de facebookpagina Bevolkingsonderzoek Caribisch Nederland