Curaçao winnaar van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival Caribbean 2020

Op zaterdag 21 november was het dan zover. De finale van de tweede editie van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival Cariben 2020. Bonaire was dit keer het gasteiland, maar door de intrede van het coronavirus moest er helaas worden besloten om de kinderen van deelnemende eilanden niet fysiek op Bonaire te ontvangen. Als alternatief werd er een live tv-show vanuit Nederland gehost, gepresenteerd door Lisette Wellens.

Unicef Kinderrechten Filmfestival

Deelnemers van Bonaire, Curaçao, Aruba, Saba en Sint Maarten waren virtueel aanwezig. Sint Eustatius sloot iets later aan. Ieder eiland had voor een feestelijke locatie gezorgd. In een anderhalf uur durende live-uitzending werden alle films van de eilanden vertoond. Zowel de korte kinderrechtenfilms op basis van een script ingediend door Saba, Bonaire, Curaçao, Aruba en St. Eustatius en daarnaast, speciaal voor deze editie, de films van St. Maarten en Sint. Eustatius waarbij de kinderen hun kinderrechtentekeningen uitlegden. Naarmate de tijd vorderde, liep de spanning op. Wie zou door de jury tot winnaar worden gekozen? Uiteindelijk bracht gedeputeerde Nina den Heyer vanuit Bonaire het verlossende antwoord. De winnaar van de beste kinderrechtenfilm bleek de film van de Emmanuel School Curaçao te zijn. De film gaat over het belang van familie voor kinderen en vooral het belang van kinderen om contact met beide ouders te onderhouden. De kinderen werden bij het produceren van hun film ondersteund door hun filmcoach Ralph Durgaram.

Naast de beste film werden er prijzen voor de ingediende kinderrechten films uitgereikt in de volgende categorieën:

  • De beste acteerprestatie ging ook naar de Emmanuel School op Curaçao.
  • Het beste kinderrechtenverhaal ging naar de Makuarima School op Aruba.

Prijzen voor de ingediende films over de kinderrechtentekening waren ook uitgereikt in de volgende categorieën:

  • De beste kinderrechtentekening ging naar de Canadian International Academy op Sint Maarten.
  • De beste argumentatie kinderrechten ging naar de Golden Rock School op Sint Eustatius.

Na de tv-uitzending was er op ieder eiland nog een after-party. De finale van 2020 zit erop. Aandacht voor kinderrechten blijft onverminderd belangrijk. Niet alle kinderen op het eiland weten wat hun rechten zijn. Pas als kinderen deze rechten kennen, kunnen ze hiervoor opkomen. Door de organisatie van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival wordt er op een creatieve manier een platform geboden om aandacht te geven aan de kinderrechten.

De winnende films zijn te bekijken op de UNICEF Kinderrechten Filmfestival Facebook pagina: https://www.facebook.com/unicefdutchcaribbean