Speech Gezaghebber 24-04-2020

Beste landgenoten,

Zoals eerder aangekondigd, zijn wij in een nieuwe fase beland waarbij we mensen hebben die positief zijn getest op het coronavirus. Hierdoor gaan wij vaker communiceren over de ontwikkelingen en de impact die deze situatie op ieder van ons heeft.

Gezaghebber Edison Rijna

Ten eerste wil ik de cijfers tot op heden, 24 april 2020, met u delen. Er zijn in totaal 228 mensen getest. Hiervan zijn er  190 via de Covid-drive Thru getest en 38 via hun huisarts. Bij 1 persoon was de test inkonklusief. Op advies van de experts is deze persoon als positief geregistreerd. Een tweede persoon had ook een positieve testuitslag. Het geval waarover ik u afgelopen maandag heb ingelicht waarvoor we de uitslag moesten afwachten, is negatief. Er hoeven dus geen additionele maatregelen genomen worden. Er is geen enkel positief geval bijgekomen ondanks het feit dat er veel meer mensen getest zijn in de afgelopen dagen.

We naderen alweer de feestdagen. Al 31 jaar hebben we op 30 april het grootste culturele feest van ons eiland gevierd: onze Dag van Rincon. Voor de eerste keer zal dit jaar deze dag een officiële vrije dag zijn. Helaas kunnen we dit jaar niet bijeen komen voor deze mooie gebeurtenis. Maar laat een ieder van ons het initiatief nemen om in het eigen gezin te dansen en ons culturele erfgoed te vieren, rekening houdend met de regels van social distance en niet meer dan 50 personen bij elkaar. Maak opnames en deel uw viering van de dag van Rincon met uw familie via de sociale media zodat toch ieder van ons de sfeer van deze grote viering kan voelen.

Tijdens deze dagen vieren we ook de verjaardag van onze koning Willem Alexander en de dag van Antriol. Laten we ook stilstaan bij deze twee vieringen. In deze momenten van crisis zien wij wat de toegevoegde waarde is om deel uit te maken van het Koninkrijk der Nederlanden, als je in aanmerking neemt hoeveel hulp we van Nederland krijgen. Vandaag heeft Staatssecretaris Knops humanitaire hulp aangekondigd voor degenen die dit het meest nodig hebben, daarnaast krijgen nutsbedrijven op Bonaire, Sint Eustatius en Saba subsidie, voor de komende maanden. Een andere mooie geste van de kant van Nederland die nogmaals laat zien dat ze ons niet vergeten zijn.

Tot slot wil ik ook stilstaan bij de datum van 1 mei, de dag van de arbeid. Veel bedrijven en organisaties moesten aanpassingen maken, hoe zij omgaan met hun werknemers en klanten vanwege de pandemie van het coronavirus. Laat elke werknemer en ondernemer dit moment van crisis aanwenden om nieuwe kansen te creëren, in hun carrière en hun bedrijf. Volg bijvoorbeeld een online cursus die een toegevoegde waarde heeft op uw werk. Begin met uw kinderen een nieuwe hobby, speel samen muziek of kook samen, dit zijn allemaal activiteiten die gezinnen dichter bij elkaar kunnen brengen in deze moeilijke momenten

Ik wens het hele Bonairiaanse volk een gelukkige Koningsdag, een gelukkige dag van Antriol een gelukkige dag van Rincon en een gelukkige dag van de arbeid.

Samen tegen corona.

Video persconferentie.