Eerste besmetting op Bonaire - geen lockdown

De afgelopen periode heb ik al vaker het woord tot u gericht, om te informeren en om op te roepen tot kalmte, saamhorigheid en draagkracht. Vandaag wil ik dat opnieuw aan u vragen. Bonaire is nu in een andere fase gekomen en wel in een zeer bijzondere fase. Ik wil bekend maken dat wij een eerste positieve uitslag hebben. Het virus is aangetroffen op Bonaire. Maar ik maak daar wel direct enkele kanttekeningen bij.

covid positive

De positieve uitslag is een conclusie van de deskundigen in overleg met het RIVM. Er is enkele malen een test afgenomen. Elke keer kwam de testuitslag terug als niet positief maar ook niet negatief. De medici noemen dat inconclusief, oftewel niet doorslaggevend. Aan de hand van de eerste testuitslag heeft Publieke Gezondheid direct een onderzoek opgestart naar de bron. Het betreft vermoedelijk een contact dat enkele weken geleden heeft plaatsgevonden met iemand die op Aruba is geweest. Dit contact had milde ziekte verschijnselen. Na het contact werd de persoon na enige tijd ziek. De persoon is uit voorzorg vrijwillig thuis gebleven en is onlangs getest. Er is weinig tot geen contact geweest met andere mensen, wel worden alle contacten in de directe omgeving verder onderzocht. Persoon maak het ondertussen goed en is herstellende. Het contactonderzoek samen met de al genomen bekende maatregelen geven ons goede hoop dat de besmetting niet verder gaat. De COVID Drive Thru die wij hebben geïnitieerd, helpt ons de huidige situatie verder te onderzoeken.

Het virus is dus op Bonaire gevonden.

Het betreft naar alle waarschijnlijkheid een importcasus met een vervolgbesmetting op Bonaire. De bron is te herleiden. Voordat er sprake was van deze besmetting zijn er al de bekende beperkende maatregelen genomen. Omdat er een goed beeld is van de oorsprong van de casus, en de contacten in beeld zijn hoeft er niet tot een lockdown te worden overgegaan. Ook heeft het geen consequenties voor de repatri├źringsvlucht van morgen.

Het is belangrijk dat u zich blijft houden aan de beperkende maatregelen. Hou afstand van elkaar, maar bewaar ook de rust. Laat u niet verleiden tot hamsteren of paniek, dat is echt niet nodig.

Bonaire is veerkrachtig. Wij hebben al voor zoveel gestaan. Als wij er met elkaar de schouders onder zetten, dan kunnen wij de verspreiding van het virus beperken. Ik zal u met mijn team zo goed mogelijk op de hoogte houden van de situatie. Ik reken op u, op uw medewerking en het vertrouwen in ons en elkaar. Samen tegen Corona.

Link persconferentie 16-4-2020