Wachtlijst MRI-scans vanuit Bonaire terug naar nul

Het Zorgverzekeringskantoor BES (ZVK) heeft in vier weken tijd de wachtlijst van Fundashion Mariadal op Bonaire voor MRI-scans weggewerkt. Door het uitvallen van de scanner op Aruba was de wachtlijst begin juni opgelopen tot 120 verzekerden.

ZVK Sarpa

Voor de vluchten chartert het ZVK toestellen van Sarpa.

Voor een noodoplossing kon het ZVK terecht bij de Clínica Iberoamérica in Baranquilla, Colombia. Een proef met uitzending voor MRI-scans naar de Clínica Iberoamérica werd positief geëvalueerd. Vervolgens kon de achterstand vanaf de derde week van juni met 1 á 2  vluchten per week worden ingelopen.

Dertig uur

Verzekerden reageren positief en ervaren de uitzendingen als goed verzorgd, veilig en comfortabel. Uit en thuis duurt een uitzending voor een MRI-scan ca. 30 uur (vertrek 9:00 uur, terugkomst 14:30 uur de volgende middag). Er wordt overnacht in een hotel direct naast de Clínica Iberoamérica.

Voor de vluchten chartert het ZVK toestellen van Sarpa voor 20 tot 22 passagiers. De vlucht duurt ongeveer 1 uur en 40 minuten. Sarpa heeft een verpleegkundige aan boord en er vliegt een medewerker van het ZVK mee voor praktische begeleiding.

De MRI-scans beginnen direct na aankomst in het hotel. Verzekerden worden begeleid naar en van de Clínica Iberoamérica. Wachten kan in alle rust op de eigen kamer of in de hotellounge. Tv en gratis wifi zijn beschikbaar en er worden een middagmaal, avondmaal en een ontbijt verstrekt. 

Kwaliteit

Het ZVK staat in 2019 voor de taak de kosten kritisch te bezien maar de kwaliteit van de zorg te behouden en waar mogelijk te verbeteren. De nu gevonden oplossing voor de MRI-scans voor Bonairiaanse verzekerden blijkt van goede kwaliteit te zijn en kan zelfs tegen lagere kosten dan voorheen worden gerealiseerd. Het ZVK is hier verheugd over.