Staatssecretaris Blokhuis: “Samen doorwerken aan betere zorg voor alle kinderen, volwassenen en ouderen op Saba”

Saba krijgt dit en volgend jaar 76.000 dollar extra voor publieke gezondheid, in totaal dus 152.000 dollar. Dit heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn, Sport) vandaag bekend gemaakt tijdens zijn bezoek aan Saba. Blokhuis honoreert hiermee het verzoek van Saba om een extra verpleegkundige in te kunnen zetten voor bijvoorbeeld de gezondheidszorg voor kinderen.

Staatssecretaris Blokhuis: “Samen doorwerken aan betere zorg voor alle kinderen, volwassenen en ouderen op Saba”
Staatssecretaris Blokhuis sprak onder meer met programma coördinator Caroline Teeuwen van Child Focus.

“We willen de grote kracht van de samenleving op Saba en het openbaar lichaam verder versterken”, zei Blokhuis. “Saba heeft een stevige ontwikkeling in het sociaal domein meegemaakt. Daar dragen we graag verder aan bij”. Saba gaat meer doen om te voorkomen dat kinderen en jongeren in de problemen komen, zo werd vanochtend verder bekend. “Door vroeg in actie te komen als zaken in een gezin niet lekker lopen en samen te zoeken naar een oplossing. Om dit voor elkaar te krijgen, worden er twee extra mensen aangesteld. VWS geeft Saba hiervoor de komende twee jaar 125.000 euro per jaar”, zei Blokhuis. “Maar onze inzet is om, als het goed loopt, dit vervolgens voort te zetten.”

Jeugd en ouderen
Ook werd vandaag bekend  dat Jeugdzorg en gezinsvoogdij Caribisch Nederland (JGCN) de meer gespecialiseerde jeugdtaken uitvoeren. Afgesproken is dat het openbaar lichaam en JGCN intensief zullen samenwerken om er samen voor te zorgen dat elk kind op Saba de zorg krijgt die het verdient en niemand tussen wal en schip valt. Verder zei Blokhuis ook de ouderzorg voor mensen thuis te willen verbeteren. “Dat doen we door vanaf volgend jaar extra te investeren in hulp in het huishouden, maaltijdvoorziening, vervoer als je dat nodig hebt, bijvoorbeeld om boodschappen te kunnen doen, en woningaanpassingen. We gaan ons de komende jaren extra inzetten met investeringen om de kwaliteit van de ouderenzorg te verhogen. Er komen meer handen aan het bed. Wat dat precies gaat betekenen voor de mensen hier op Saba, daarover zijn we in gesprek.”

Meer voorkomen
Een Caribisch Preventie- en Sportakkoord moet wat betreft de staatssecretaris begin 2019 rond zijn. VWS en Saba gaan samen de strijd aan tegen roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik, “op een manier die past bij Caribisch Nederland”, aldus Blokhuis. “En we gaan meer doen aan het voorkomen en ondersteunen bij onbedoelde tiener zwangerschappen. Ook dit moet optimaal passen bij wat jullie hier op Saba het best kunnen gebruiken.”

Blokhuis zei verder dat hij een goede indruk van het eiland heeft gekregen en zeer gastvrij is ontvangen. Hij noemde het ‘leuk om te zien’ dat Saba ook een JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht, red.) gemeente is. De staatssecretaris bezocht onder meer het Cruijff Court en kwam zelf ook in beweging door ‘een prachtige tocht’ op Mount Scenery.

“Afsluitend wil ik nog stil staan bij bevolkingsonderzoek in Caribisch Nederland”, zei Blokhuis. “We hebben daar zorgen en kritische geluiden over gehoord in de media. Het is niet de vraag of bevolkingsonderzoek er komt voor iedereen in Caribisch Nederland, maar wanneer het komt. Wat mij betreft gaan we zo snel mogelijk verder aan de slag op basis van wat er al wordt gedaan aan medisch onderzoek en goed werkt in Caribisch Nederland. En we laten het zeer ervaren Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu goed meekijken.”